Як запобігти стресу перед тестуванням

/Files/images/e0e9d9a6b53de39887ae82d8b220cefb_xl.jpg

Увага!

Підготовка до ЗНО,

АБО ЯК ЗАПОБІГТИ СТРЕСУ ПЕРЕД ТЕСТУВАННЯМ

Тестування — це процедура застосування тестів на практиці. Часто найбільшою проблемою в ситуації складання тестів постають наші хвилювання. Гормон, який виділяється в момент, коли людина відчуває страх, впливає на пам'ять. Це може бути причиною того, що деякі учні на іспитах повністю забувають вивчений матеріал. Для того щоб змінити своє самопочуття на тестуванні від тривоги до впевненості спробуйте створити у своїй підсвідомості образ успіху: чітко уявляйте його. У день тестування можна уявити себе туго стягнутою пружиною, у якій спресовані ваші знання, здібності, ваша праця.

Як краще підготуватися до тестування.

1.Приберіть усе зайве і те, що відволікає вашу увагу від безпосередньої мети — підготовки до іспиту. Заховайте від себе книжки, диски, телепрограму, вимкніть телефон. Суворо скажіть собі: з 9-ї до 12-ї дня я повинен вивчити стільки-то.

2.Почніть учити з важких, незрозумілих тем, а легкі залишайте під кінець. Якщо складну тему відкладати на потім, вона висітиме як дамоклів меч, не даючи вам спокою. У результаті якість запам'ятовування тем, які даються складно, різко знижується, якщо не зводиться до нуля. Виникає це тому, що ви намагаєтесь відкласти нерадісний момент.

3.Запам'ятовувати матеріал треба осмислено, а не механічно. Не зубріть, це довго і дає ускладнення: варто перехвилюватися, забути хоч одне слово, як текст, вивчений у такий спосіб, зітреться. Краще двічі прочитаний та переказаний, ніж п'ять разів прочитаний без переказу. Встановіть логічну послідовність. Розбийте матеріал на смислові частини та знайдіть у кожній ключову фразу.

4.Чергуйте розумову діяльність із фізичною. Не доводьте себе до повного знесилення й упаду сил пізнанням науки. Не забувайте, що відпочинок теж необхідний. Не заборонена корисна праця на благо сім'ї: помийте підлогу, сходіть до магазину.

5.Почніть учити матеріал зранку, поки голова свіжа. Займатися в останню ніч чи добре виспатися — справа індивідуальна. Але, як відомо, перед смертю не надихаєшся, а в людини, яка виспалась, голова працює краще.

Як найкраще запам'ятовувати матеріал

Узагалі будь-яка аналітична робота з текстом сприяє кращому його запам'ятовуванню. Це може бути перекомпонування матеріалу, знаходження парадоксальних формулювань для нього, залучення контрастного фону чи матеріалу тощо. Переказ тексту своїми словами сприяє кращому його запам'ятовуванню, ніж ба­гаторазове читання, оскільки це активна організована робота. За умови одночасного сприймання пам’ять здатна утримати і потім відтворити в середньому сім об’єктів. Перед тестуванням треба запам’ятати дуже багато матеріалу. Тому, якщо обсяг матеріалу, котрий треба запам'ятати, дуже великий, краще поділити його на змістові уривки, прагнучи, щоб їх було не більше семи. Ще один висновок з цього правила: змістовні частини матеріалу треба збільшувати і узагальнювати, передаючи головну думку однією фразою. Адже для запам'ятовування одного речення, однієї думки, в яких міститься зміст двосторінкового тексту та для запам'ятовування саме такого тексту потрібні порівняно однакові обсяги пам'яті.

Шукайте зв'язки

Серед другорядного треба виявити найголовніше. Через те не слід поспішати щоб там не було запам'ятати складний текст, не розібравшись у його внутрішніх зв'язках, не зрозумівши ходу міркувань автора. З самого початку постарайтеся зрозуміти зміст тексту, побачити логічні зв'язки між абзацами, параграфами та розділами. Підкреслюйте, обводьте потрібне, робіть скорочення, групуйте слова, які починаються з однієї літери. Людина спочатку заучує опорний ряд, а потім використовує його елементи, щоб зіставити з ними елементи ряду, який треба запам'ятати.

Щоб зменшити ймовірність виникнення стресів, необхідно:

Правильно харчуватися: більше їсти натуральних продуктів: овочів, фруктів, зменшити споживання солі. Обов'язково снідати та впродовж дня харчуватися рівномірно. Бувати надворі, гуляти, сидіти в парку, бігати, займатись аеробікою. З'їсти морозиво — там є компонент, який покращує настрій. З'їсти банан: в ньому є серотонін — гормон щастя. Постійні вправи на релаксацію знижують напруження в стресових ситуаціях. Необхідно слухати спокійну музику. Аби запобігти розчаруванню, невдачам, нетреба братися за непосильні завдання. Не зловживати кавою, алкоголем. Носити одяг бажано синього та зеленого кольорів: вони заспокоюють.

Зі стресом можна впоратися, треба лише мати бажання та трохи вільного часу лише для себе. Постійно концентруватися на світлих сторонах життя та подіях: це збереже здоров'я і сприятиме успіху. Справжнє фізичне та психічне здоров'я полягає не в тому, щоб відповідати чиїмсь нормам та стандартам, а в тому, щоб прийти до згоди із самим собою.

Успіху вам при підготовці до ЗНО!


Кiлькiсть переглядiв: 150